een milieugevaarlijke stof


een milieugevaarlijke stof 1.0

een stof die gevaarlijk is voor het milieu; een stof die schadelijk is voor mens en milieu; in het bijzonder: een stof die volgens de wet als schadelijk voor mens en milieu wordt beschouwd, op de verpakking aangeduid met het symbool van een dode boom en dode vis
Vaak in het meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een milieugevaarlijke stof…

is een stof

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gevaarlijk voor mens en milieu
  • [Object betroffen] kan een gas, een vloefstof of een vaste stof zijn
  • [Gevolg of resultaat] kan leiden tot gezondheidsschade bij mensen die met de stof omgaan
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een stof die ontplofbaar, oxiderend, ontvlambaar, giftig, bijtend en/of irriterend is.

Hoofdsemagram: stof


Algemene voorbeelden


Het merkteken "milieugevaarlijke stof" moet aangebracht worden op colli die voldoen aan de criteria van 2.2.9.1.10, behalve op enkelvoudige verpakkingen en samengestelde verpakkingen die binnenverpakkingen bevatten met een inhoud van maximaal 5 liter voor vloeistoffen of maximaal 5 kg voor vaste stoffen.

http://www.gevaarlijke-stoffen.be/milieugevaarlijke-stoffen.htm

In de atmosfeer kunnen milieugevaarlijke stoffen zich over grote afstanden verspreiden. Zwevend stof treedt daarbij op als drager voor stoffen zoals zware metalen, PAK's en dioxines. Ook via rivieren worden ze over grote afstand verspreid. Milieugevaarlijke stoffen kunnen overgaan van het ene milieucompartiment naar het andere door: afzetting op de bodem of in het water vanuit de lucht, vervluchtiging van het water naar de lucht, remobilisatie vanuit riviersediment naar het water.

http://www.gent.be/

De blootstelling aan milieugevaarlijke stoffen kan schadelijke gevolgen hebben voor de mens, bv. aan de lever, de nieren, het hart, de bloedvaten, de voortplantingsorganen en het zenuwweefsel.

http://www.gent.be/

Fosfaat is niet-toxisch en als zodanig geen milieugevaarlijke stof.

http://www.stichting-han.nl/organisatie.html

Zonder een goede bewaking van de buitengrens zouden allerlei ongewenste goederen de Europese Unie kunnen binnenkomen, zoals drugs, illegaal vuurwerk, milieugevaarlijke stoffen, bedreigde plant- en diersoorten, nagemaakte goederen, wapens en munitie, etc.

http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=MFCWD4E6DE387106447849044F3EC6E132AB8X2X57359X27,

Diffuse verontreiniging komt voort uit niet-gelokaliseerde bronnen (bv. bemesting, het gebruik van pesticiden, het storten van baggerslib op oevers, de depositie van milieugevaarlijke stoffen vanuit de atmosfeer) en is sterk verspreid door transport via lucht en water.

http://www.gent.be/